Juha Väisänen

"VALTION TORPPARIT"

Juha Väisäsen kolmas kirja on nimeltään VALTION TORPPARIT.Isäni haavoittui talvisodassa Kuhmossa 3.3.1940. Sotavamma vapautti hänet jatkosodasta Pitkän sairaalakierteen jälkeen piti löytää elämälle suunta.. Toipilasaikana hän kävi puualan kotiteollisuuskoulun ja meni naimisiin. Maanhankintalain nojalla isälle avautui mahdollisuus ryhtyä asutustilalliseksi ja hän sitoutui lunastamaan asutustilallisen velvoitteet ja vastuut. Valtio myi pakkolunastamiaan maita pitkäaikaisella velkakirjalla, johon sisältyi aikataulutetut pellonraivaus – ja rakentamisvelvoitteet. Liikuntarajoitteisena jalkainvalidina hän sai 27 ha rakentamatonta metsämaata, josta osa luonnonniittyä, kaikki tiettömän taipaleen takana. Siitä alkoi vuosikymmenien selviytymiskamppailu. Alkuun ensimmäisiä peltotilkkuja raivatessaan hän asui viikot havumajassa käyden välillä vuokralaisena asuvan perheensä luona uusia eväitä noutamassa.
Ensimmäinen tilapäinen asunto, saunaksi tarkoitettu valmistui 1948, varsinainen asunto muine rakennuksineen 1950-53. Maantie saatiin kylälle isän toimenpiteiden ansiosta vasta 1960. Sitä ennen oli aina lähdettävä joko veneellä, kävellen, hevoskyydillä tai suksilla. Tiensaannin jälkeen elämä helpottui huomattavasti. Pienen tilan karjasta saatu tuotto ei yksin riittänyt ja lisäansioita oli varsinkin alkuvuosina haettava. Tilan työt oli silloin tehtävä ylitöinä ja usein jouduttiin hankkimaan ulkopuolista apua. Kissalla sanotaan olevan yhdeksän henkeä. Isällä niitä oli ainakin kolme. Vain hyvä tuuri pelasti muutamilta pahoilta onnettomuuksilta vähäisin vaurioin. Aikanaan valtio asettamat velvoitteet täyttyivät, mutta terveys alkoi molemmilla jo heiketä. Valtio armahti loppuvelkoja ensin antamalla ne anteeksi, mutta myöhemmin määräsi ne uudelleen maksettaviksi. Viimeinen valtion velkaerä maksettiin vasta 1991, kolme vuotta isän kuoleman jälkeen. Syynä velkojen uudelleenmaksuun oli viljelyn lopettaminen, sekä siirtyminen talvikaudeksi asumaan Sotkamon keskustaan. Vanhemmat muuttivat 70-luvun lopulla terveydellisistä syistä kokonaan Sotkamon keskustaan kerrostaloasukkaiksi ja tila jäi kesäasunnoksi.
Viljelyn lopettamisen jälkeen vanhemmat viettivät elämänsä parhaan jakson, yli 20 vuotta. Oli aikaa harrastuksille ja sosiaalisille suhteille. Isä kuoli 1998 ja äiti 2001. Tila on nykyisin remontoituna allekirjoittaneen perheen kesämökkinä.

Kirja on myynnissä Sotkamon kirjakaupassa ja Kajaanissa Suomalaisessa kirjakaupassa.

Kirjaa voi tilata myös suoraan kirjailijalta.

Tiedustele kirjaa sähköpostitse osoitteesta juha.vaisanen@kajaani.net tai soittamalla numeroon 0400 634929.


Kuva on kirjan takakannesta.